Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit?

Waar je op moet letten bij een inboedel verzekering
In Nederland kun je vandaag de dag allerlei verzekeringen voor jouw woning afsluiten. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht, zoals een opstalverzekering. Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, sluiten veel mensen deze verzekering toch af. Is jouw inboedel momenteel nog niet verzekerd, maar overweeg je dit wel te doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?
Veel mensen hebben weleens gehoord van een inboedelverzekering. Toch is niet iedereen er bekend mee. Daarom gaan we hier eerst kort in op de vraag: ‘wat is een inboedelverzekering?’. In principe is dit niets anders dan een verzekering die schade aan jouw inboedel dekt. Het gaat in dit geval om schade die veroorzaakt wordt door brand, storm, water of diefstal. Een inboedelverzekering dekt niet alleen schade aan meubels, maar ook aan elektrische apparaten en sieraden. Naast schade aan de spullen in huis valt ook schade aan de inboedel die bedoeld is voor de tuin onder deze verzekering. Ook fietsen en gereedschap in een afsluitbare schuur vallen binnen de dekking.

Welke dekking kies je?
Veel mensen denken dat er slechts één soort inboedelverzekering is, maar dit is niet het geval. Zo heeft bijvoorbeeld niet iedere verzekeraar dezelfde dekking. Bij Interpolis kun je kiezen uit Inboedel Uitgebreid en Inboedel All-Risk. De eerstgenoemde verzekering dekt schade door brand, inbraak en diefstal. Diefstal van sieraden en horloges is standaard tot 15.000 euro verzekerd, diefstal van onder meer tablets en laptops zelfs tot 35.000 euro. Daarnaast verzeker je ook schade aan veranderingen van jouw huurhuis met Inboedel Uitgebreid.

Kies je voor Inboedel All-Risk van Interpolis? Dan wordt de bovenstaande schade ook gedekt. Toch is de dekking net wat uitgebreider dan bij Inboedel Uitgebreid. Bij Inboedel All-Risk wordt namelijk ook schade door eigen schuld verzekerd. De verzekeraar vergoedt in dat geval ook schade aan spullen die je bijvoorbeeld zelf hebt omgestoten of laten vallen in jouw woning. Zelfs schade aan geleende spullen van iemand anders worden vergoed als je kiest voor Inboedel All-Risk.

Denk goed na over het verzekerde bedrag
Als je een inboedelverzekering afsluit, moet je er niet klakkeloos van uitgaan dat een verzekeraar ook alle schade dekt. Hoeveel geld je uitgekeerd krijgt na bijvoorbeeld een brand hangt namelijk af van het bedrag dat je verzekerd hebt. Verzeker je een bedrag van 100.000 euro, maar valt de schade aanzienlijk hoger uit? Dan draai je zelf op voor de overige kosten. Kies je voor een verzekeraar waarbij je zelf een bedrag moet kiezen? Ga dan niet over één nacht ijs, maar denk goed na. Een groot aantal verzekeraars werkt tegenwoordig overigens niet meer met een maximumbedrag. Het is aan te raden om jouw inboedelverzekering bij zo’n verzekeraar af te sluiten, omdat je zo niet vastzit aan een bepaald bedrag.